Somon sanılıyordu ama değil! İşte sütten daha fazla kalsiyuma sahip olan balık

Sardalyelerin Sağlık Açısından Önemi

Süt, uzun yıllardır kalsiyumun en önemli kaynağı olarak bilinirken, son zamanlarda sardalyelerin beslenme alanında dikkat çekici bir rol oynadığı belirtiliyor.

Beslenme uzmanı Júlia Farré tarafından La Vanguardia’ya yapılan açıklamalara göre, sardalyelerin 100 gramında yaklaşık 380 miligram kalsiyum bulunmaktadır. Bu değer, aynı miktardaki sütte bulunan 120 miligram kalsiyumdan oldukça yüksektir.

Sardalyelerin yüksek kalsiyum içeriğinin kaynağı, balıkların ince ve yumuşak kemikleridir. Ayrıca, konserve sardalyelerde bulunan bu kemiklerin çiğnenmesiyle besin değerinin tam olarak alınması sağlanmaktadır.

Júlia Farré, “Sardalyeler sayesinde günlük kalsiyum ihtiyacını karşılayabilir ve ek takviyelere gerek kalmayabilir” şeklinde konuşuyor.

Sardalyelerin sağladığı faydalar sadece kalsiyumla sınırlı değil. Aynı zamanda D vitamini, omega-3 yağ asitleri ve yüksek kaliteli proteinler de içermektedir. Sardalyenin içerdiği D vitamini, vücudun kalsiyumu daha etkili bir şekilde kullanmasına yardımcı olmaktadır. Omega-3 yağ asitleri kalp-damar sağlığını desteklerken, yüksek kaliteli protein de kas ve dokuların tamirine yardımcı olmaktadır.

Sardalyeler, beslenmenin çeşitlendirilmesi için önemli bir alternatif

Sardalyeler, hızlı bir şekilde tüketilebilen ve çeşitli yemeklerde kullanılabilen bir besin kaynağıdır. Salatalarda, makarnalarda, sandviçlerde veya zeytinyağı, limon ve maydanozla hazırlanan bir ekmek üstü ezme olarak kolayca tüketilebilirler.

Júlia Farré, “Sardalyelerin amacı sütün yerini almak değil, sadece kalsiyum kaynaklarını çeşitlendirmektir” diyor. Özellikle laktoz intoleransı olan veya süt ürünlerinden kaçınan kişiler için sardalyeler, dengeli beslenmenin önemli bir parçası olabilir.

Related Posts

Diş enfeksiyonları ciddi komplikasyonlara yol açabilir

Diş enfeksiyonları ciddi komplikasyonlara yol açabilir

Aşırı sıcaklarda yaşlılar ve kronik hastalıkları olanlar dikkatli olmalı

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, Türkiye genelinde etkisini artırması beklenen sıcak hava dalgasına karşı uyarılarda bulunarak, “Aşırı sıcaklarda bebeklerin, yaşlı ve kronik hastaların dikkatli olması lazım. Kilolu kişiler, gebeler, akciğer, şeker, böbrek ve kalp damar sistemi hastalığı olanlar risk grubundalar. Açık havada çalışan, aşırı efor sarf edenler ve sporcular sağlık sorunu yaşayabilir” dedi.

SGK’nin geri ödeme listesine 5 kanser ilacı daha alındı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 25 farklı kanser tedavisinde kullanılan 5 farklı ilacın SGK geri ödeme kapsamına alındığını bildirdi.

Havuz keyfiniz zehir olmasın! Ölümcül riskler tehdit saçıyor

Prof. Dr. Alper Şener, hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte artan havuz kullanımına dikkat çekerek, havuzun yanı sıra akarsu yataklarında serinlemeye çalışanlara da uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Şener, “Bakteriyel ve paraziter enfeksiyonlar ölümcül olabilir. Bu sularda yaşayan bazı parazitler burundan girerek beyne ulaşabiliyor” dedi.

Anoreksiya nasıl bir hastalık, anoreksiya hastalığının tedavisi yok mu?

Anoreksiya nevroza ile mücadele eden Nihal Candan, 23 kiloya kadar düşen bedeniyle verdiği yaşam savaşını kaybetti. 30 yaşındaki Candan, hayatını kaybetti.

Kenelere dikkat! Yaz aylarında artan KKKA vakalara karşı ne yapmalı?

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Hastane Enfeksiyon Kontrol Kurulu Başkanı Doç. Dr. Gamze Kalın Ünüvar, yaz aylarında artan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarına karşı önemli uyarılarda bulundu.