Somon sanılıyordu ama değil! İşte sütten daha fazla kalsiyuma sahip olan balık

Sardalyelerin Sağlık Açısından Önemi

Süt, uzun yıllardır kalsiyumun en önemli kaynağı olarak bilinirken, son zamanlarda sardalyelerin beslenme alanında dikkat çekici bir rol oynadığı belirtiliyor.

Beslenme uzmanı Júlia Farré tarafından La Vanguardia’ya yapılan açıklamalara göre, sardalyelerin 100 gramında yaklaşık 380 miligram kalsiyum bulunmaktadır. Bu değer, aynı miktardaki sütte bulunan 120 miligram kalsiyumdan oldukça yüksektir.

Sardalyelerin yüksek kalsiyum içeriğinin kaynağı, balıkların ince ve yumuşak kemikleridir. Ayrıca, konserve sardalyelerde bulunan bu kemiklerin çiğnenmesiyle besin değerinin tam olarak alınması sağlanmaktadır.

Júlia Farré, “Sardalyeler sayesinde günlük kalsiyum ihtiyacını karşılayabilir ve ek takviyelere gerek kalmayabilir” şeklinde konuşuyor.

Sardalyelerin sağladığı faydalar sadece kalsiyumla sınırlı değil. Aynı zamanda D vitamini, omega-3 yağ asitleri ve yüksek kaliteli proteinler de içermektedir. Sardalyenin içerdiği D vitamini, vücudun kalsiyumu daha etkili bir şekilde kullanmasına yardımcı olmaktadır. Omega-3 yağ asitleri kalp-damar sağlığını desteklerken, yüksek kaliteli protein de kas ve dokuların tamirine yardımcı olmaktadır.

Sardalyeler, beslenmenin çeşitlendirilmesi için önemli bir alternatif

Sardalyeler, hızlı bir şekilde tüketilebilen ve çeşitli yemeklerde kullanılabilen bir besin kaynağıdır. Salatalarda, makarnalarda, sandviçlerde veya zeytinyağı, limon ve maydanozla hazırlanan bir ekmek üstü ezme olarak kolayca tüketilebilirler.

Júlia Farré, “Sardalyelerin amacı sütün yerini almak değil, sadece kalsiyum kaynaklarını çeşitlendirmektir” diyor. Özellikle laktoz intoleransı olan veya süt ürünlerinden kaçınan kişiler için sardalyeler, dengeli beslenmenin önemli bir parçası olabilir.

Related Posts

Anoreksiya nasıl bir hastalık, anoreksiya hastalığının tedavisi yok mu?

Anoreksiya nevroza ile mücadele eden Nihal Candan, 23 kiloya kadar düşen bedeniyle verdiği yaşam savaşını kaybetti. 30 yaşındaki Candan, hayatını kaybetti.

Kenelere dikkat! Yaz aylarında artan KKKA vakalara karşı ne yapmalı?

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Hastane Enfeksiyon Kontrol Kurulu Başkanı Doç. Dr. Gamze Kalın Ünüvar, yaz aylarında artan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarına karşı önemli uyarılarda bulundu.

Yapay güzellik algısı yeme bozukluğuna sebep oluyor!

Prof. Dr. Esra Çöp, ergenlik çağındaki gençlerde hızla artan ‘Anoreksiya nervoza’ vakalarının en çok 14-18 yaş arasında ve kız çocuklarında görüldüğünü söyledi. Prof. Dr. Çöp, “Sosyal medyada yapay, gerçekçi olmayan ideal bir beden algısı yaratılıyor. Çocuklar da bu bedene ulaşmak için beslenmeleriyle ve yemeleriyle ilgili çok fazla oynuyorlar açıkçası. Yeme bozukluğu, sadece bir zihin ya da mide meselesi değil aynı zamanda gelişimi durduran, hayati risk barındıran bir durum” dedi.

Şifalı olduğuna inanılıyor, turistlerden yoğun ilgi görüyor: Uzmanlardan ‘şifalı su’ uyarısı!

Trabzon’da yerli ve yabancı turistler, halk arasında ‘şifalı su’, ağızda bıraktığı acı tat nedeniyle ‘acı su’ olarak da adlandırılan mineralli suların bulunduğu kaynaklara rağbet gösteriyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden (KTÜ) Prof. Dr. Fatma Gültekin, su kaynaklarının analizleri yapılmadan kullanılmasının riskli olduğunu belirterek, “Su içerisinde fazla bulunan iyonlar, ağır metaller, çevredeki insani faaliyetler sonucu suya karışan zararlı parametrelerden dolayı da sağlık açısından sakınca yaratabilir” dedi.

Et saklarken yaptığınız 5 büyük hata

Kırmızı etin yanlış saklanması, ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Uzman diyetisyen Serap Güzel, etin nasıl saklanması gerektiğini, etin dondurulma ve çözdürülme süreçlerini açıklıyor.

Bayramda sağlık hizmeti verilecek mi? Bakan açıkladı

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Kurban Bayramı süresince sağlık hizmetlerinin kesintisiz devam edeceğini belirterek, Türkiye genelinde 1544 hastanede 638 bin 603 sağlık personelinin görev yapacağını açıkladı.