‘Yetişkinlerde gıda alerjisi tedavi edilebilir’

Fıstık Alerjisi Tedavisinde Yeni Bir Yaklaşım Keşfedildi: Yetişkinlerde Duyarlılık Artışı Mümkün!

*** Okuyacağınız makale The Telegraph’tan derlenen çeviri bir çalışmadır.

King’s College London ve Guy’s and St Thomas’ NHS Foundation Trust’tan araştırmacılar, fıstık alerjisi doğrulanmış 18 hastayı tedavi etti. Her kişiye evde yemeleri için az miktarda fıstık unu verildi; bir tam fıstığın %0,5’inden %1’ine eşdeğer olacak şekilde başlandı. Bu doz kademeli olarak artırıldı ve 50-100 mg fıstık proteinini tolere edebildiklerinde deneklere tam fıstık, fıstık ezmesi veya fıstık ürünleri yemeye geçtiler. Çalışmanın sonunda, 18 katılımcıdan 12’si reaksiyon göstermeden beş tam fıstık yiyebildi. Oral immünoterapi olarak da bilinen, hastaları ağızdan alerjenin mikro dozlarına maruz bırakmak, zamanla bağışıklık tepkilerini azaltmaya yardımcı oldu.

‘Binlerce Kişiye Umuyt Veriyor’

Uzmanlar, denemenin alerjisi olan binlerce kişiye bir tedavi olabileceği konusunda “umut” verdiğini söylüyor. Alerji uzmanı Profesör Stephen Till, fıstık alerjisi olan yetişkinler ile ilgili veri ihtiyacımızın devam ettiğini belirtiyor, ancak bu çalışmanın umut vaat ettiğini söylüyor. Bulunan kanıtlar, genç ve çocuklarda yapılan çalışmalardan elde edilenlerle genel olarak uyumlu sonuçlar gösteriyor ve ikinci faz çalışmalarının, tedavinin yetişkinlerde etkili olduğunu gösterdiğini gösteriyor.

Ancak bulguları doğrulamak için daha büyük çalışmalara ihtiyaç olduğunu söyleyen Till, gıda immünoterapisinin “kesinlikle çok yakın klinik gözetim altında yapılması gerektiğini” vurguladı.

Denemeye katılan Richard Lassiter, yaşamını değiştiren bu tedavi sayesinde neredeyse normal bir hayat yaşayabildiğini söylüyor. Eskiden fıstık yediğinde ciddi reaksiyonlar vermekteydi, ancak şu anda her sabah dört fıstık yemektedir.

Tatilde Dikkat!

Chris Brookes-Smith ise deneme sonunda, artık her gün dört fıstık yiyebildiğini ve bu sayede yaşam kalitesinin arttığını belirtiyor. Halk sağlığı bakanı Ashley Dalton, araştırmanın yaşamı tehdit eden alerjileri olan binlerce kişiye umut verdiğini ifade ediyor. Çalışmanın sonuçlarının bir “milat” olduğunu ve yetişkinlerde yaşam kalitesini geliştirebilecek bir yöntem sunduğunu belirten Profesör Lucy Chappell, çalışmanın sonuçlarının Allergy dergisinde 24 Nisan’da yayınlandığını duyurdu.

*** The Telegraph

*** Sağlık Editörü Michael Searles

Related Posts

Somon sanılıyordu ama değil! İşte sütten daha fazla kalsiyuma sahip olan balık

Süt ve süt ürünleri, yıllardır kalsiyumun birincil kaynağı olarak kabul ediliyor. Oysa beslenme uzmanları, kemikleriyle birlikte tüketilebilen balıkların çok daha yüksek oranda kalsiyum içerdiğine dikkat çekiyor. Beslenme uzmanı Júlia Farré de listenin başını çeken balığı açıkladı.

Et saklarken yaptığınız 5 büyük hata

Kırmızı etin yanlış saklanması, ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Uzman diyetisyen Serap Güzel, etin nasıl saklanması gerektiğini, etin dondurulma ve çözdürülme süreçlerini açıklıyor.

Bayramda sağlık hizmeti verilecek mi? Bakan açıkladı

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Kurban Bayramı süresince sağlık hizmetlerinin kesintisiz devam edeceğini belirterek, Türkiye genelinde 1544 hastanede 638 bin 603 sağlık personelinin görev yapacağını açıkladı.

Kurbanlıklar için kist uyarısı: Çöpe atılmamalı, kedi, köpek gibi hayvanlara yedirilmemeli

Kurbanlıklar için kist uyarısı: Çöpe atılmamalı, kedi, köpek gibi hayvanlara yedirilmemeli

Kurban Bayramı yaklaşırken “salmonella bakterisi”ne dikkat!

Kurban Bayramı yaklaşırken “salmonella bakterisi”ne dikkat!

İzmir Sağlık Sisteminde Kritik Dönemeç

İzmir’deki kamu hastaneleri, ilçe sağlık müdürlükleri ve İl Sağlık Müdürlüğü’nde görevli yaklaşık 300 sözleşmeli yöneticinin sözleşmeleri önümüzdeki Haziran ayında sona erecek.