Türkiye, sendikal haklarda 2025’te de KARA LİSTEDE

Türkiye, Bangladeş, Belarus, Ekvator, Mısır, Esvatini, Myanmar, Nijerya, Filipinler ve Tunus Sendikal Haklar Konusunda Kara Listeye Alındı

Bir uluslararası rapora göre, Türkiye son zamanlarda Bangladeş, Belarus, Ekvator, Mısır, Esvatini, Myanmar, Nijerya, Filipinler ve Tunus gibi ülkelerle aynı ligin içinde yer alıyor. Raporda, 2024 Mart ayından bu yana Türkiye’de sendika üyelerine yönelik baskı artmış durumda. Türkiye Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na bağlı 6.750 kişi işten çıkarılırken, 30 binden fazla üye de sendikadan istifa etmeye zorlanmış durumda. Ayrıca raporda, “2024’te DISK/Dev Sağlık-İş’in, Sağlık Bakanlığı kayıtlarından üyelerin isimlerinin silinmesi sonucu 10 bin üyesinin toplu sözleşme görüşmelerinde temsil edilmesinin engellendiği” belirtiliyor.

‘AKP’nin İşçi Hakları Politikaları Eleştiriliyor’

DİSK Genel Başkan Yardımcısı ve Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Özkan Atar, AKP’nin işçi ve emek hakları konusundaki politikalarını eleştiriyor. Atar, “AKP’nin işçi hakları konusundaki karnesi değişmiyor, yerli ve yabancı sermaye ile işbirlikçi sendikalar durumdan memnun” diyor. “İktidar doğru adımlar atmak yerine sorunları daha da derinleştiriyor” diyen Atar, Anayasa’nın işçi hakları konusundaki hükümlerine rağmen, Türkiye’de hukukun üstünlüğü yerine güçlü olanların hukukunun geçerli olduğunu belirtiyor. “Türkiye’nin bu durumdan kurtulması gerekiyor” diyen Atar, önemli açıklamalarda bulunuyor.

Rapora Göre Yüzde 87’si Grev Hakkını Engellendi

151 ülkenin değerlendirildiği rapora göre, işçilerin yüzde 72’sinin adalete erişiminde sınırlamalar söz konusu. Ülkelerin yüzde 87’sinde grev hakkı ihlal edilirken, yüzde 74’ünde sendikaların yasal hakları kısıtlanmış durumda. Toplu pazarlık hakkının ise ülkelerin yüzde 80’inde ihlal edildiği raporda belirtiliyor. 71 ülkede işçilerin tutuklanmasına dikkat çekilen raporda, bu oranın 2014’ten bu yana iki katına çıktığı vurgulanıyor.

Related Posts

Avrupa Birliği’nin kredi sınırında değişiklik: 2 sektör şartı getirildi

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, Avrupa Yatırım Bankası’nın (AYB) bu yılki finansman tavanını güvenlik, savunma ve enerji yatırımlarının artırılması için 100 milyar euroya yükseltmekte anlaştı.

Benzin 50 TL’yi aştı! Asgari ücretli depoyu nasıl doldursun?

Son günlerde motorin ve benzine art arda gelen zamlar, Türkiye genelinde akaryakıt fiyatlarını adeta uçurdu. Motorine iki, benzine ise bir kez yapılan zamların ardından, özellikle büyükşehirlerde akaryakıt fiyatları 50 TL sınırını aşarak araç …

Bakan Bayraktar’dan doğalgaz açıklaması: ‘Bu gaza ihtiyacımız var’

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, İran’dan doğalgaz sevkiyatının sürdüğünü açıkladı. Türkiye’nin enerji arz güvenliğini sağlamaya yönelik çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti. Bölgedeki belirsizliklere rağmen doğalgaz tedarikinde kesinti yaşanmayacak.

Enflasyon bu kez güldürdü: Birleşik Krallık’ta yeni oran 3,5 oldu

Birleşik Krallık’ta çekirdek enflasyon, beklentilerin üzerinde bir düşüşle Mayıs 2025’te yıllık yüzde 3,5 seviyesine indi. Nisan ayında yüzde 3,8 olan bu oran, piyasa tahminlerini aşarak yüzde 3,6’lık öngörünün altında kaldı. Bu gerilemenin temelinde …

Kazak kartalı alçak uçuşta

Kazakistan’ın sanayi üretimi mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,8 oranında artarak nisan ayındaki yüzde 6,2’lik yükselişe kıyasla ivme kaybetti. Bu yavaşlama, ocak ayından bu yana görülen en düşük yıllık artış oldu. Kazakistan Ulusal …

İrlanda dış ticaret fazlası rekor kırdı

İrlanda, 2025 yılının nisan ayında dış ticaret fazlasında tarihi bir artış yaşadı. Ülkenin ihracatı geçen yıla göre %12,7 oranında artarak 21,9 milyar euroya ulaştı. Bu artışın ana motoru ise tıbbi ve farmasötik ürünler oldu. Söz konusu kalemdeki …