Torba yasa teklifiyle rektör ve YÖK atamalarında Cumhurbaşkanına tam yetki

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Rektör ve YÖK Üyelerini Atama Yetkisi Veren Yasa Teklifi Meclis’te

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a üniversite rektörlerini ve YÖK üyelerini doğrudan atama yetkisi veren yasa teklifi Meclis’e sunuldu. CHP’li Armağan Erdoğan, düzenlemeyi eleştirerek “Rektörlük şeffaf süreçlerle belirlenmeli, üniversiteler siyasi müdahalelerden arındırılmalı” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a üniversite rektörleri ile YÖK üyelerini atama konusunda geniş yetkiler tanıyan yeni bir torba yasa teklifi TBMM’ye sunuldu. Düzenleme, Anayasa Mahkemesi’nin 703 sayılı KHK’da yer alan rektör atama hükmünü iptal etmesinin ardından gündeme geldi.

KHK’larla başlayan süreç yeniden Meclis gündeminde

15 Temmuz 2016 darbe girişimi sonrası ilan edilen OHAL kapsamında çıkarılan 676 sayılı KHK ile rektör seçimleri kaldırılmış; 2018’de 703 sayılı KHK ile devlet ve vakıf üniversitelerine rektör atama yetkisi doğrudan Cumhurbaşkanı’na verilmişti. Ancak bu hüküm Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilerek 4 Haziran 2024 itibarıyla yürürlükten kaldırıldı. Mevcut yasa teklifiyle, benzer bir yetkinin yeniden yasal zemin kazanması hedefleniyor.

“Rektörlük akademik kimliği temsil eder”

CHP Yükseköğretimden Sorumlu Millî Eğitim Gölge Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Armağan Erdoğan, teklife ilişkin yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı:

“Rektörlük, üniversitenin akademik kimliğini temsil eden bir görevdir. O nedenle öğretim elemanları, öğrenciler, idari personel ve mezunların katıldığı şeffaf süreçlerle belirlenmeli; YÖK üyeleri ise üniversitelerin yapısal, coğrafi olarak temsiliyetine, akademik uzmanlık alanlarına, cinsiyet dengesine ve bilimsel ve idari başarı kriterleri doğrultusunda seçilmelidir.”

“İstişaresiz olmaz”

Cumhuriyet’in haberine göre, Erdoğan, dün Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen teklifin, yükseköğretimin geniş kesimlerini etkileyen yapısal sorunlarının dar kapsamlı bir torba yasa içine yerleştirilmesini eleştirerek şöyle konuştu:

“208 üniversitenin, 7 milyondan fazla üniversite öğrencisinin ve 190 bin civarında öğretim elemanının bulunduğu bir yükseköğretim sisteminde var olan sorunlar, tüm bileşenlerle yapılacak istişarelerle çözülmelidir.”

“ÜAK işlevsiz hale geliyor”

Torba yasanın 6. maddesini değerlendiren Erdoğan, “Yasalaştırılması teklif edilen madde, Üniversitelerarası Kurul’un yaptığı seçimi işlevsiz hale getiriyor ve YÖK üyelerinin tamamını Cumhurbaşkanının atamasına imkân veriyor” dedi.

“Bu haliyle hem YÖK’ün hem ÜAK’ın etkin ve verimli çalışmadığına dair çok sayıda eleştiri uzun yıllardır sürerken, bu durumu iyileştirmek yerine akademik öz yönetim mekanizmalarını ve karar verme süreçlerini devre dışı bırakmak anlamına geliyor.”

“1982 Anayasası’nda bile özerklik vardı”

Erdoğan, teklifin gerekçesinde üniversite özerkliğine dair hiçbir ifadeye yer verilmediğine dikkat çekerek şöyle devam etti:

“Rutin bir işlemmiş gibi ‘Diğer kamu yöneticilerinin atama usulleriyle uyumlu’ olması için rektör atamalarının da Cumhurbaşkanı tarafından yapılmasını amaçlıyor.

Bu gerekçe, üniversitelerin anayasal statüsünü göz ardı eden bir yaklaşımı sergiliyor. Oysa 12 Eylül askeri darbesi sonrasındaki ortamın koşullarını yansıtan 1982 Anayasası bile üniversitelerin bilimsel özerkliğini güvence altına almıştı. Üniversiteler herhangi bir kamu kurumu olmadığı gibi, rektörler de herhangi bir kamu kurumu yöneticisi değillerdir.”

“En alt sıralardayız”

Avrupa Üniversiteler Birliği’nin (EUA) Üniversite Özerklik Karnesi’nde Türkiye’nin akademik, yönetsel ve mali özerklik alanlarında son sıralarda yer aldığını hatırlatan Erdoğan, 2023’te yapılan Avrupa Yükseköğretim Alanı Bakanlar Konferansı’nda kabul edilen bildirgeyi anımsattı:

“Türkiye’nin de taraf olduğu bu bildirge, ülkemizin yükseköğretim sisteminde demokratik ve kapsayıcı bir reform yapma sorumluluğunu güçlendirmektedir.

Ancak Meclis gündeminde yer alan yeni yasa teklifi, bu temel değerlerin tamamıyla çelişmektedir.”

“Üniversiteler kamu kurumu değil”

Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı:

“Yükseköğretim sistemi liyakat, katılım ve kamu yararı esasına göre yeniden yapılandırılmalıdır.

Üniversitelerin siyasal müdahalelerden arınmış, bilimsel değerlere dayalı kurumlar olarak varlıklarını sürdürebilmeleri yalnızca akademi için değil, demokratik toplumun tüm kesimleri için temel bir gerekliliktir.”

Related Posts

Okullar ne zaman kapanacak, karneler bu hafta mı verilecek? Yaz tatili 20 Haziran’da başlıyor mu? MEB çalışma takvimi ile yaz tatili tarihleri…

Okullar bu Cuma mı kapanıyor sorusu, Haziran ayının ortalarıyla beraber gündemde öne çıkan başlıklar arasında yer alıyor. Kurban Bayramı tatili geride kaldı. Haziran ayı da ilerlerken aileler yaz tatili için planlarını şekillendiriyor. Milli Eğiti Bakanlığı yayınladığı akademik çalışma takvimi ile okulların kapanış tarihi ve karne günü belli oldu. Okullarda 1. dönem 9 Eylül 2024 tarihinde başlayıp 17 Ocak 2025 Cuma günü sona erdi. 15 günlük sömestr tatili sonrası ilkokul, ortaokul ve lise için ikinci dönem 3 Şubat 2025 Pazartesi başladı. Yoğun geçen ders temposunun ardından binlerce öğrenci yaklaşık üç ay sürecek yaz tatiline girecek. Peki okullar ne zaman kapanacak, karneler bu hafta mı verilecek? Yaz tatili 20 Haziran’da başlıyor mu? İşte MEB çalışma takvimi ile yaz tatili tarihleri…

Kabine Toplantısı ne zaman 2025? | Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı konuları neler, bu hafta Bakanlar Kurulu Toplantısı var mı? Gözler Beştepe’de!

Kabine Toplantısı kararları ve konuları 16 Haziran, yeni hafta öncesi gündeme geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında, bakanların katılımı ile yapılacak olan Kabine Toplantısı’nda Türkiye’nin iç ve dış siyasi meseleleri ele alınacak. En son 2 Haziran tarihinde gerçekleştirilen toplantının ardından gözler bir sonraki toplantıya çevrildi. Özellikle yaklaşan emekli ve memur zammı öncesi, dikkatler Beştepe’ye yöneldi. Peki, Kabine Toplantısı kararları ne zaman, saat kaçta açıklanacak? Bu hafta Kabine Toplantısı yapılacak mı, konuları neler? İşte, Kabine Toplantısı tarihi ve konuları hakkında ayrıntılı bilgiler.

LGS cevap anahtarı yayımlandı mı? 2025 LGS sınav soruları ve cevapları nereden öğrenilir?

LGS cevap anahtarı ve soruları için geri sayım başladı. Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), ortaokul 8’inci sınıfta eğitim gören 1 milyondan fazla öğrenciye yönelik yapılan Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavın iki oturumu da sona erdi. LGS cevap anahtarı yayımlandı mı? 2025 LGS sınav soruları ve cevapları nereden öğrenilir?

2 Türk filmi, 27. Şanghay Uluslararası Film Festivali’nde

2 Türk filmi, 27. Şanghay Uluslararası Film Festivali’nde

KYK bursu ne zaman kesilir, biter, yazın yatıyor mu? KYK bursu hangi ayda kesilir, temmuz ayında yatar mı?

Türkiye’deki üniversite öğrencilerinin maddi destek kaynağı olan KYK bursu, belirli koşullarda kesilmekte ya da öğrenim süresince devam etmektedir. KYK bursu Temmuz’da yatar mı? sorusu da bu sebeple araştırılıyor. 2025 yılında mezun olacak öğrenciler için burs ödemelerinin ne zaman kesileceği merak ediliyor. Akademik başarı, kayıt durumu ve öğrenim süresi gibi faktörler, bursun devamlılığı için kritik önem taşıyor. Peki, KYK bursu ne zaman biter? KYK bursu temmuz ayında yatacak mı?

KONYA BAYRAM NAMAZI SAATİ 2025 | 6 Haziran 2025 Konya Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınacak, ne zaman? Diyanet Konya Kurban Bayramı namazı saatleri!

Konya Kurban Bayramı namazı saat kaçta? Diyanet namaz vakitleri ile yanıt buldu. Bu yıl Kurban Bayramı 6 Haziran 2025 Cuma günü idrak edilecek. Diyanet İşleri Başkanlığı 2025 Konya Kurban Bayramı namazı saatini, namazvakitleri.diyanet.gov.tr’den yayınladı. Müslümanların bayram sabahı idrak edecekleri iki rekâtlık namaz olan bayram namazı 6 Haziran Cuma günü 81 ilde kılınacak. Diğer illerde olduğu gibi Konya’da da bayram namazı saatleri birkaç dakika farklılık gösterecek. Konya bayram namazı vakti öncesi, tüm camilerde bayram hutbesi okunacak. Peki, Konya’da bayram namazı ne zaman, kaçta kılınacak? İşte, 6 Haziran Konya Kurban Bayramı namazı saati 2025 ile ilgili Diyanet namaz vakitleri bilgisi.