Şifalı olduğuna inanılıyor, turistlerden yoğun ilgi görüyor: Uzmanlardan ‘şifalı su’ uyarısı!

Doğu Karadeniz’in Şifalı ve Doğal Su Kaynakları

Doğu Karadeniz bölgesi, muhteşem doğası ve zengin yer altı su kaynaklarıyla dikkat çekiyor. Böbrek taşı düşüren, mide rahatsızlığı, cilt ve göz hastalıkları gibi şikayetleri olan yerli ve yabancı turistler, “acı su” olarak bilinen şifalı ve mineralli suların bulunduğu kaynaklara ilgi gösteriyor. Bu suların bulunduğu bölgede uzmanlar, tüketim konusunda uyarılarda bulunuyor.

TRABZON’DA 20 SU KAYNAĞI TESPİT EDİLDİ

Karadeniz Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı olan Prof. Dr. Fatma Gültekin, doğal su kaynaklarının içerik analizinin yapılmadan kullanılmasının sağlık açısından riskli olduğunu belirtiyor. Prof. Dr. Gültekin, Trabzon’da yapılan çalışmalarda yaklaşık 20 su kaynağının varlığının tespit edildiğini ve bu kaynakların özelliklerinin belirlenmesi gerektiğini vurguluyor.

‘SAĞLIK AÇISINDAN ÖNEM TAŞIYAN BİR KONU’

Prof. Dr. Fatma Gültekin, su kaynaklarının rastgele ve kontrolsüz şekilde kullanılmasının sağlık açısından risk oluşturabileceğine dikkat çekiyor. Bu sebeple su kaynaklarının analiz edilerek özelliklerinin belirlenmesinin önemli olduğunu ve bu konuda bilinçli hareket edilmesi gerektiğini belirtiyor.

‘SU KAYNAKLARI GÖZETİLMELİ VE ANALİZ EDİLMELİ’

Doğu Karadeniz’in su kaynaklarının gelecekte daha da önem kazanacağını dile getiren Gültekin, su tüketirken çevresel faktörlere dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor. Ayrıca, su kaynaklarının analiz edilmesi konusunda ilgili mercilere danışılması gerektiğini de vurguluyor.

‘DOĞAL VE ŞİFALI SUYU KİMSE İÇTEN RENGİ DOLAYI VİİSE’

Bölgede şifalı su tüketen vatandaşlardan Ayfer Demireren, doğal ve şifalı olduğuna inandıkları suyu yıllardır içtiklerini belirtirken, Coşkun Komar da su kaynaklarının analiz edilmeden içilmemesi gerektiğini düşündüğünü ifade ediyor.

Related Posts

SGK’nin geri ödeme listesine 5 kanser ilacı daha alındı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 25 farklı kanser tedavisinde kullanılan 5 farklı ilacın SGK geri ödeme kapsamına alındığını bildirdi.

Havuz keyfiniz zehir olmasın! Ölümcül riskler tehdit saçıyor

Prof. Dr. Alper Şener, hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte artan havuz kullanımına dikkat çekerek, havuzun yanı sıra akarsu yataklarında serinlemeye çalışanlara da uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Şener, “Bakteriyel ve paraziter enfeksiyonlar ölümcül olabilir. Bu sularda yaşayan bazı parazitler burundan girerek beyne ulaşabiliyor” dedi.

Anoreksiya nasıl bir hastalık, anoreksiya hastalığının tedavisi yok mu?

Anoreksiya nevroza ile mücadele eden Nihal Candan, 23 kiloya kadar düşen bedeniyle verdiği yaşam savaşını kaybetti. 30 yaşındaki Candan, hayatını kaybetti.

Kenelere dikkat! Yaz aylarında artan KKKA vakalara karşı ne yapmalı?

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Hastane Enfeksiyon Kontrol Kurulu Başkanı Doç. Dr. Gamze Kalın Ünüvar, yaz aylarında artan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarına karşı önemli uyarılarda bulundu.

Yapay güzellik algısı yeme bozukluğuna sebep oluyor!

Prof. Dr. Esra Çöp, ergenlik çağındaki gençlerde hızla artan ‘Anoreksiya nervoza’ vakalarının en çok 14-18 yaş arasında ve kız çocuklarında görüldüğünü söyledi. Prof. Dr. Çöp, “Sosyal medyada yapay, gerçekçi olmayan ideal bir beden algısı yaratılıyor. Çocuklar da bu bedene ulaşmak için beslenmeleriyle ve yemeleriyle ilgili çok fazla oynuyorlar açıkçası. Yeme bozukluğu, sadece bir zihin ya da mide meselesi değil aynı zamanda gelişimi durduran, hayati risk barındıran bir durum” dedi.

Somon sanılıyordu ama değil! İşte sütten daha fazla kalsiyuma sahip olan balık

Süt ve süt ürünleri, yıllardır kalsiyumun birincil kaynağı olarak kabul ediliyor. Oysa beslenme uzmanları, kemikleriyle birlikte tüketilebilen balıkların çok daha yüksek oranda kalsiyum içerdiğine dikkat çekiyor. Beslenme uzmanı Júlia Farré de listenin başını çeken balığı açıkladı.