Pek çok hastalığa iyi gelen çay… Maydanoz çayı nasıl yapılır? Maydanoz çayının faydaları neler?

Sağlık sorunlarının giderilmesinde fayda sağlayabilen maydanoz, çayıyla da tercih edilenler arasında. Siz de doğru demleme şeklini bilirseniz maydanozdan en etkili şekilde yararlanarak, sağlığınız açısından olumlu bir gelişme yakalayabilirsiniz.

Sindirim sistemine iyi etki ettiği bilinen ve idrar yolları tedavilerinde kullanılan maydanoz çayı, kas spazmlarında da fayda sağlayabiliyor. Ayrıca regl akışını düzenlemek için de kadınlar arasında tercih edilebiliyor. Peki maydanoz çayı nasıl yapılır? Maydanoz çayını kimler, ne kadar tüketmeli? Maydanoz çayının zararları var mı?

Taze ya da kuru yapraklarından yararlanılan maydanoz, kök veya tohumlarından da çay demlemeye uygun bir bitkisel çözüm sunuyor. İşte maydanoz çayı demlerken bilmeniz gerekenler…

Maydanoz çayı nasıl yapılır?

1. Taze maydanozdan çay yapımı

İlk olarak çaydanlıkta biraz su kaynatın. Bunun için bir cezve ya da minik bir tencereden de yararlanabilirsiniz.

Ardından maydanoz yapraklarını ayıklayın ve iyice yıkayın. Kuruladığınız maydanozlar çay için hazır hale gelecek. Su bardağının dörtte bir oranında maydanoz yeterli olacaktır.

Kaynar suya attığınız maydanozu 5-10 dakika demleyin.

Maydanozları bir fincanın dibine koyun ve suyu üzerine ilave edip, bir süre böyle demlenmesini bekleyin.

Daha sonra yaprakların gitmesi için süzme işlemi yapın.

Sağlıklı bir tatlandırma için maydanoz çayınıza bal ilave edebilirsiniz.

2. Kurutulmuş maydanozdan çay yapımı

Çaydanlık ya da cezvede bir bardak su kaynatın.

2 çay bardağı kadar kurutulmuş maydanoz yaprağını 5-10 dakika demleyin.

Çay bardağının altına yaprakları dizin, kaynar suyu üzerine ekleyin. 5-10 dakika demlemeyi de bu şekilde gerçekleştirin.

Yaprakları daha sonra süzgeç ile süzün ve yapraklardan tamamen arındırın.

Sıcak bir şekilde çayı tüketmelisiniz. Soğuduğu zaman tadı iyi olmayacaktır.

3. Maydanoz köklerinden çay yapımı

Saf ve arındırılmış bir bardak suyu tencerede ya da çaydanlıkta demleyin.

Ayıklayıp soğuk su ile iyice yıkadığınız maydanoz köklerini, bir kenarda hazır edin. Maydanoz kökleri, 1 ya da 2 yemek kaşığı kadar yeterli olacaktır. Bu kökleri minik parçalar şeklinde doğramayı unutmamalısınız.

Bu maydanoz köklerini de daha önceki tariflerde olduğu gibi demleyin. Ardından bir çay fincanının dibini dilimlenmiş ve demlenmiş köklerle doldurun.

Şeker koyabileceğiniz gibi sıcak çayınıza bal da ekleyebilirsiniz.

4. Maydanoz tohumundan çay yapımı

1 su bardağı suyu çaydanlıkta kaynatın.

Aldığınız maydanoz tohumlarını, 5 dakika demleyin. 1 çay fincanının altına 2 çay kaşığı kadar maydanoz tohumu koyun.

Önceden kaynattığınız suyu bu tohumların üzerine dökün. 5 dakika demlenmeye bırakın.

Demlenme sonrası tohumları süzün ve fazlalıkları atın.

Tohumlardan elde edilen çayın taze taze içilmesine dikkat edin.

Maydanoz çayı için önemli notlar

Elde edilen çayların sıcak tüketilmesi, daha iyi bir fayda elde edilmesine yardımcı olacaktır.

Doğal tatlandırıcı için bal konulabilir.

Çaya limon sıkanlardansanız maydanoz çayında da limondan yararlanabilirsiniz.

Maydanoza karşı alerjiniz varsa bu çayları kesinlikle tüketmemelisiniz. Ayrıca bazı ilaç ya da hastalıklara tepki verebilen maydanozu, mutlaka doktorunuza başvurarak almalısınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir