Kenelere dikkat! Yaz aylarında artan KKKA vakalara karşı ne yapmalı?

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Hakkında Önemli Bilgiler

KKKA, Bunyaviridae ailesinden Nairovirus cinsi bir virüsün sebep olduğu ciddi ve ölümcül seyreden bir viral hemorajik hastalıktır. Bu bilgiyi paylaşan Doç. Dr. Ünüvar, hastalığın ilk kez 1944 yılında Kırım’da ve ardından 1956’da Kongo’da tanımlandığını hatırlattı. Ünüvar, KKKA virüsünün genellikle Hyalomma cinsi keneler aracılığıyla bulaştığını belirtti.

Risk Altındaki Gruplara Dikkat!

Hasta hayvanların kan ve dokularına temasın yanı sıra kenelerle doğrudan temasın da bulaşma riski taşıdığını vurgulayan Ünüvar, özellikle tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar, sağlık çalışanları ve enfekte bireylerle yakın temas kuranların dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Belirtiler ve Tedavi Süreci

KKKA, yüksek ateş, baş ağrısı, halsizlik, kas ağrıları, kusma ve ishal gibi belirtilerle başlar ve ilerleyen evrelerinde kanamalarla seyredebilir. Tanı için klinik belirtilerle birlikte PCR ve ELISA gibi testlerin kullanıldığını belirten Ünüvar, tedavide spesifik bir ilaç olmadığını ancak destekleyici tedavilerin uygulandığını söyledi. Ribavirin adlı antiviral ilacın etkinliğinin kesin olmadığını ekledi.

Korunma Önlemleri Önemli

Kenelere karşı alınacak bireysel önlemlerin hayati olduğunu vurgulayan Ünüvar, açık renkli kıyafetlerin tercih edilmesi, pantolon paçalarının çorap içine sokulması ve yüzde 20-30 DEET içeren böcek kovucuların kullanılması gerektiğini belirtti. Vücutta kene olup olmadığının sık sık kontrol edilmesi gerektiğini söyleyen uzman, kenelerin uygun şekilde çıkarılmasının önemli olduğunu ifade etti.

Erken Tanı Hayat Kurtarır

KKKA’nın yüksek morbidite ve mortaliteye neden olabileceğine dikkat çeken Ünüvar, erken tanı, etkili izolasyon ve koruyucu önlemlerin hastalıkla mücadelede kritik rol oynadığını belirterek farkındalık ve eğitim çalışmalarının önemine vurgu yaptı.

Related Posts

SGK’nin geri ödeme listesine 5 kanser ilacı daha alındı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 25 farklı kanser tedavisinde kullanılan 5 farklı ilacın SGK geri ödeme kapsamına alındığını bildirdi.

Havuz keyfiniz zehir olmasın! Ölümcül riskler tehdit saçıyor

Prof. Dr. Alper Şener, hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte artan havuz kullanımına dikkat çekerek, havuzun yanı sıra akarsu yataklarında serinlemeye çalışanlara da uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Şener, “Bakteriyel ve paraziter enfeksiyonlar ölümcül olabilir. Bu sularda yaşayan bazı parazitler burundan girerek beyne ulaşabiliyor” dedi.

Anoreksiya nasıl bir hastalık, anoreksiya hastalığının tedavisi yok mu?

Anoreksiya nevroza ile mücadele eden Nihal Candan, 23 kiloya kadar düşen bedeniyle verdiği yaşam savaşını kaybetti. 30 yaşındaki Candan, hayatını kaybetti.

Yapay güzellik algısı yeme bozukluğuna sebep oluyor!

Prof. Dr. Esra Çöp, ergenlik çağındaki gençlerde hızla artan ‘Anoreksiya nervoza’ vakalarının en çok 14-18 yaş arasında ve kız çocuklarında görüldüğünü söyledi. Prof. Dr. Çöp, “Sosyal medyada yapay, gerçekçi olmayan ideal bir beden algısı yaratılıyor. Çocuklar da bu bedene ulaşmak için beslenmeleriyle ve yemeleriyle ilgili çok fazla oynuyorlar açıkçası. Yeme bozukluğu, sadece bir zihin ya da mide meselesi değil aynı zamanda gelişimi durduran, hayati risk barındıran bir durum” dedi.

Şifalı olduğuna inanılıyor, turistlerden yoğun ilgi görüyor: Uzmanlardan ‘şifalı su’ uyarısı!

Trabzon’da yerli ve yabancı turistler, halk arasında ‘şifalı su’, ağızda bıraktığı acı tat nedeniyle ‘acı su’ olarak da adlandırılan mineralli suların bulunduğu kaynaklara rağbet gösteriyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden (KTÜ) Prof. Dr. Fatma Gültekin, su kaynaklarının analizleri yapılmadan kullanılmasının riskli olduğunu belirterek, “Su içerisinde fazla bulunan iyonlar, ağır metaller, çevredeki insani faaliyetler sonucu suya karışan zararlı parametrelerden dolayı da sağlık açısından sakınca yaratabilir” dedi.

Somon sanılıyordu ama değil! İşte sütten daha fazla kalsiyuma sahip olan balık

Süt ve süt ürünleri, yıllardır kalsiyumun birincil kaynağı olarak kabul ediliyor. Oysa beslenme uzmanları, kemikleriyle birlikte tüketilebilen balıkların çok daha yüksek oranda kalsiyum içerdiğine dikkat çekiyor. Beslenme uzmanı Júlia Farré de listenin başını çeken balığı açıkladı.