Bilim kurgu değil, gerçek: Ay’da levrek yetiştirilecek

Ayda Levrek Yetiştirilecek: Bilim Kurgu Değil, Gerçek!




Artık uzayda domates, marul ve patates gibi sebzeler yetiştirilebiliyor. Ancak görülebileceği üzere astronotların menüsü çok da zengin değil. Bu durum, Fransa’da yürütülen “Lunar Hatch” isimli proje ile değişebilir. Çalışma kapsamında Ay’da sürdürülebilir bir balık çiftliği kurmak ve burada levrek balığının yetiştirilmesi hedefleniyor.

Fransa Ulusal Okyanus Araştırma Enstitüsü’nden deniz biyoloğu Dr. Cyrille Przybyla’nın öncülüğünde yürütülen proje, ilk etapta levrek yumurtalarını uzaya göndererek bu canlıların mikro yerçekiminde nasıl geliştiğini gözlemlemeyi amaçlıyor. Nihai hedef ise bu balıkların Ay’da düzenli bir besin kaynağı olarak yetiştirilebilmesi.

Dr. Przybyla, balığın astronotlar için ideal bir protein kaynağı olduğunu belirtiyor. Zira balık, sindirimi en kolay hayvansal proteinlerden birisi. Ayrıca omega-3 yağ asitleri ve B vitaminleri açısından da oldukça zengin. Bunlar uzun süreli uzay görevlerinde kas kaybını önlemek için hayati öneme sahip.

Kurgunun Gerçek Olduğu Bir Dönem

Projenin ilk aşaması oldukça iddialı: Levrek yumurtaları, Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) gönderilecek ve burada gelişimleri gözlemlenecek. Başarılı olunursa sonraki adım Ay’a taşınmak. İlk etapta yalnızca gözlem yapılacak; balıklar dondurularak geri getirilecek. Ancak uzun vadeli hedef, Ay yüzeyinde kurulacak bir üs bünyesinde balıkların düzenli olarak yetiştirilmesi.

Bu fikir, aslında yeni değil. 1973’te Apollo görevlerinden birinde minik mummichog balıkları uzaya gönderilmişti. Daha sonra lepistes, Japon pirinç balığı ve zebra balığı gibi türler de bilimsel deneylerde kullanıldı. Ancak Lunar Hatch, balıkların ilk kez düzenli bir gıda kaynağı olarak değerlendirilmesini hedefleyen ilk proje olma özelliğini taşıyor.

Kapalı Döngü Gıda Sistemi




Lunar Hatch’in en dikkat çekici yönlerinden biri, atıksız bir “kapalı döngü gıda zinciri” planlaması. Proje kapsamında Ay’ın kutup bölgelerindeki kraterlerde bulunan buzlar eritilerek su elde edilecek. Bu suda yetişen balıkların atıkları, mikroalg üretiminde kullanılacak. Mikroalglerle beslenen planktonlar ve yumuşakçalar, besin zincirinin diğer halkalarını oluşturacak. Balık dışkısı ise karides ve solucanlar tarafından işlenecek ve bu organizmalar yeniden balıklar için yem olacak.

Przybyla, bu sistemin en az dört ay boyunca dış müdahale olmaksızın sürdürülebilir olması gerektiğini belirtiyor. Hesaplamalara göre, 16 haftalık bir görevde yedi astronota haftada iki porsiyon balık sağlamak için yaklaşık 200 levrek yeterli olacak. Eğer insanlık Ay’da kalıcı bir üs kurmayı veya Mars’a gitmeyi hedefliyorsa yerinde gıda üretimi en az enerji üretimi kadar hayati bir konu. Przybyla, halihazırda yüzeyde yapılabilecek tüm simülasyonların yapıldığını ve başarı gösterildiğini söylüyor. Levrek yumurtalarının roket fırlatmaları ve uzay yolculuğu koşullarında dayanıklı olduğu da gösterildi.

Przybyla ve ekibi şimdi değerli kargolarını yörüngeye göndermek için bir fırsat bekliyor. Kesin bir zaman hedefi bu nedenle bulunmuyor ancak umutlar projenin yakın gelecekte fırlatılacağı gönünde.

Related Posts

YouTube TV için yeni bazı özellikler geliyor

YouTube TV için yeni özellikler geliyor. Bu sayede uygulama içerik arama, izleme ve önizleme deneyimini geliştiriyor.

6500 mAh pil ve 120 Hz ekran: iQOO Z10x tanıtıldı!

iQOO, ürün yelpazesini genişletmek için çalışmalarını sürdürüyor. Çinli marka son olarak teknik özellikleriyle ve fiyatıyla dikkat çeken Z10x modelini tanıttı. Peki, iQOO Z10x tam olarak neler sunuyor? iQOO Z10x özellikleri ve fiyatı iQOO Z10x, 6 …

Elden Ring: Nightreign’in PC sistem gereksinimleri açıklandı

Elden Ring: Nightreign’in minimum ve önerilen PC sistem gereksinimleri açıklandı. Oyuna dair çıkış tarihi, oynanış detayları ve karakter seçenekleri ile ilgili detaylar yazımızda.

Türkiye, 2028’de resmen Ay’a gidiyor: İlklere imza atılacak

Daha önce Türkiye’de ilk olarak bizim duyurduğumuz uzay özelindeki tarihi uluslararası işbirliği resmen açıklandı. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) tarafından yapılan açıklamada Çin’in Chang’e 8 göreviyle 2028 yılında Ay’ı Güney Kutbu’na iki …

Bill Gates’in kızı Phoebe Gates, yapay zekalı alışveriş sitesi açtı

Bill Gates’in çocukları babalarından kalan mirasla yetinmeye niyetli değil. Ünlü milyarderin kızı Phoebe Gates, yapay zeka destekli bir alışveriş sitesi açarak iş dünyasına merhaba dedi.

Mars’ta tarihi kare: Merak Gezgini’nin yörüngeden çekilen ilk görüntüsü

NASA’nın Mars Reconnaissance Orbiter aracı, Merak (Curiosity) gezgininin yüzeydeki ilerleyişini yörüngeden görüntüledi. Bu tarihi kare, gezginin Kızıl Gezegen’deki yolculuğuna dair büyüleyici detaylar sunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir