AB-Türkiye Delegasyonu’ndan ‘Schengen’ açıklaması

AB-Türkiye Delegasyonu, Schengen Vizesiyle İlgili Açıklama Yaptı

AB-Türkiye Delegasyonu, Schengen vizesiyle ilgili haberlere ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, “Bazı Türk medya kuruluşlarında Schengen vizeleriyle ilgili olarak yoğun şekilde devam eden dezenformasyonu görmekten üzüntü duyuyoruz” denildi.

“Belge Sayısı Medya Haberlerinde Belirtilenden Çok Daha Azdır”

Açıklama şöyle:

“Olası yanlış anlamaları önlemek adına:

Başvurularda çok fazla sayıda destekleyici belge istenildiğine dair iddiaların aksine, iş amaçlı seyahat için Türkiye’de yapılacak Schengen vizesi başvurularında istenen belgeler, Türkiye’de yapılacak kısa süreli vize başvurularına ilişkin 2021 tarihli Komisyon Uygulama Kararı’nda sıralanmış olup bu karar kamunun erişimine açıktır ve tüm Schengen konsoloslukları tarafından kullanılmaktadır. Bu listeden de anlaşılacağı üzere, belge sayısı medya haberlerinde belirtilenden çok daha azdır.

Bazı Üye Devletlerin vize kapılarını Türkiye’ye kapatmasıyla ilgili ifade de yanlıştır. Aslında Schengen konsoloslukları, salgın öncesi rakamları önemli ölçüde aşarak rekor sayıda vize başvurusunu işleme almaktadır.

Söz konusu medya haberlerindeki Schengen vizelerinin yüksek maliyetli olduğu iddiasının aksine, başvuru ücreti 90 Avro’dur (ve iyi tanımlanmış belirli kategoriler için daha düşüktür). Harici vize hizmet sağlayıcıları (Üye Devletler tarafından, üye devletler adına vize başvurularını almakla görevlendirilen resmi şirketler) tarafından ‘hizmet ücreti’ olarak adlandırılan ek ücretler alınabilir; ancak bu ücretler, AB kuralları uyarınca sınırlandırılmaktadır.

Resmi tercümelerin ek maliyetler gerektirebileceği kabul edilmekle birlikte, bu maliyetler medya haberlerinde belirtilen meblağın çok altındadır. Ne yazık ki Türkiye’de vize prosedürlerini kolaylaştırdıkları iddiasıyla orantısız miktarlarda ücret talep eden birçok yetkisiz aracı da faaliyet göstermektedir. Bu yetkisiz aracıların hiçbir şekilde Schengen konsolosluklarıyla bağlantısı bulunmamaktadır. Schengen vizesine başvurmak ve vize almak için bu aracıların desteğine ihtiyaç yoktur. Dahası, bu aracılar genellikle dolandırıcılık amaçlı davranışlarda bulunmaktadır.”

Ne Olmuştu?

Schengen vizesine başvuran Türk şirket çalışanlarından artık yalnızca bireysel evraklar değil, şirketin son üç aylık tüm harcama dökümleri de istendiği iddia edilmişti.

Şirket faaliyet belgeleri ve banka hareketleri olmadan başvuruların kabul edilmediği öne sürülmüştü.

Related Posts

Askeri araç ile otomobil çarpıştı: Yaralılar var

Kırklareli’nde askeri araçla otomobilin çarpıştığı kazada 3’ü askeri personel 4 kişi yaralandı.

Otomobil seyri halindeyken alev topuna döndü

Bursa’da Güzelyalı Mahallesi Atatürk Caddesi’nde seyir halindeki bir otomobil, alev topuna döndü.

İstanbul’da 1 Mayıs gözaltıları: 36 kişi adliyeye sevk edildi

İstanbul’da 1 Mayıs gösterilerinde gözaltına alınan 372 kişi serbest bırakıldı. Gözaltına alınanlardan 36’sı adliyeye sevk edildi.

Bakan Memişoğlu: 19 bin personel alınacak

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, 19 bin personel alımı gerçekleştirileceğini duyurdu.

Tabela takarken 3 metre yükseklikten düştü

Bursa’nın İnegöl ilçesinde gençlik merkezi binasına tabela takan 54 yaşındaki işçi, merdiven düşerek yaralandı.

Hatay’da rezerv alan tartışması | Çiftçiler itiraz ediyor, Valilik zorunluluğa dikkat çekiyor

Hatay’da 6 Şubat depremleri sonrası başlayan yapılaşma süreci devam ediyor. Yetişmiş ağaçların olduğu bölgelerin rezerv alanı ilan edilip kamusallaşmasına tepkiler sürerken Hatay Valiliği konu hakkında NTV’ye açıklamada bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir