Havuz keyfiniz zehir olmasın! Ölümcül riskler tehdit saçıyor

Havuz Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler – Prof. Dr. Alper Şener Açıkladı

Hava sıcaklıklarının yükselmesiyle birlikte havuzlara ilgi artarken, İKÇÜ Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, çocukların kullandığı havuzların temizlik düzeninin yetişkin havuzları kadar sık ve yoğun olmadığını belirtti.

Özellikle çocuk havuzlarının daha dikkatli kullanılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Şener, çocuk havuzlarında viral enfeksiyonlara maruz kalma riskine işaret ederek, “Havuzlarda adenovirüs ya da enterovirüs gibi virüslere sıklıkla maruz kalınabilir. Özellikle çocuklarda ve ileri yaş gruplarında bu durum klor miktarındaki dalgalanmalardan kaynaklı olarak gözlemlenebilir. Bu enfeksiyonlar genellikle hafif olsa da, ağır tablolarla da karşılaşma ihtimali vardır” şeklinde konuştu.

‘Suyun Kalitesi ve Bakteri Düzeyi Önemli’

Akarsu yataklarında serinlemeye çalışanların da enfeksiyon riskine dikkat çeken Prof. Dr. Şener, hijyenik olmayan sularda bakteriyel ve paraziter enfeksiyonların görülme olasılığının daha yüksek olduğunu ifade etti. Su kalitesi ve bakteri seviyesinin serinleme amaçlı kullanılan sular için çok önemli olduğunu belirten Şener, bu nedenle deniz suyunun havuzlara tercih edilebileceğini söyledi.

‘Deniz Suyu ile Doldurulan Havuzlar Daha Güvenli’

Denize girilmesinin havuzlara göre daha avantajlı olabileceğini kaydeden Prof. Dr. Şener, deniz suyunun geniş alanlara yayıldığı için bakteri yükünün daha düşük olduğunu ve antibakteriyel etkisi olduğunu söyledi. Havuzlarda deniz suyu kullanımının bakteri ve virüs enfeksiyonları açısından daha güvenli olabileceğine işaret eden Şener, klorun tek başına yeterli olmadığını belirtti.

‘Havuz Suyuna Dalmayın’

Havuz suyunun yutulmaması gerektiğine vurgu yapan Prof. Dr. Şener, enfeksiyon riskine karşı alınabilecek önlemlere değindi. Ağız, burun ve göz mukozasının suyla temasının enfeksiyon riskini artırabileceğini belirten Şener, bu nedenle havuz suyuna dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.

Prof. Dr. Alper Şener, özellikle çocukların havuz kullanımında enfeksiyonlara karşı dikkatli olunması gerektiğini vurgulayarak, bu tür enfeksiyonların bulaşıcı olduğuna ve önlemlerin alınması gerektiğine dikkat çekti.

Related Posts

SGK’nin geri ödeme listesine 5 kanser ilacı daha alındı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 25 farklı kanser tedavisinde kullanılan 5 farklı ilacın SGK geri ödeme kapsamına alındığını bildirdi.

Anoreksiya nasıl bir hastalık, anoreksiya hastalığının tedavisi yok mu?

Anoreksiya nevroza ile mücadele eden Nihal Candan, 23 kiloya kadar düşen bedeniyle verdiği yaşam savaşını kaybetti. 30 yaşındaki Candan, hayatını kaybetti.

Kenelere dikkat! Yaz aylarında artan KKKA vakalara karşı ne yapmalı?

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Hastane Enfeksiyon Kontrol Kurulu Başkanı Doç. Dr. Gamze Kalın Ünüvar, yaz aylarında artan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarına karşı önemli uyarılarda bulundu.

Yapay güzellik algısı yeme bozukluğuna sebep oluyor!

Prof. Dr. Esra Çöp, ergenlik çağındaki gençlerde hızla artan ‘Anoreksiya nervoza’ vakalarının en çok 14-18 yaş arasında ve kız çocuklarında görüldüğünü söyledi. Prof. Dr. Çöp, “Sosyal medyada yapay, gerçekçi olmayan ideal bir beden algısı yaratılıyor. Çocuklar da bu bedene ulaşmak için beslenmeleriyle ve yemeleriyle ilgili çok fazla oynuyorlar açıkçası. Yeme bozukluğu, sadece bir zihin ya da mide meselesi değil aynı zamanda gelişimi durduran, hayati risk barındıran bir durum” dedi.

Şifalı olduğuna inanılıyor, turistlerden yoğun ilgi görüyor: Uzmanlardan ‘şifalı su’ uyarısı!

Trabzon’da yerli ve yabancı turistler, halk arasında ‘şifalı su’, ağızda bıraktığı acı tat nedeniyle ‘acı su’ olarak da adlandırılan mineralli suların bulunduğu kaynaklara rağbet gösteriyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden (KTÜ) Prof. Dr. Fatma Gültekin, su kaynaklarının analizleri yapılmadan kullanılmasının riskli olduğunu belirterek, “Su içerisinde fazla bulunan iyonlar, ağır metaller, çevredeki insani faaliyetler sonucu suya karışan zararlı parametrelerden dolayı da sağlık açısından sakınca yaratabilir” dedi.

Somon sanılıyordu ama değil! İşte sütten daha fazla kalsiyuma sahip olan balık

Süt ve süt ürünleri, yıllardır kalsiyumun birincil kaynağı olarak kabul ediliyor. Oysa beslenme uzmanları, kemikleriyle birlikte tüketilebilen balıkların çok daha yüksek oranda kalsiyum içerdiğine dikkat çekiyor. Beslenme uzmanı Júlia Farré de listenin başını çeken balığı açıkladı.