Yapay güzellik algısı yeme bozukluğuna sebep oluyor!

Yemek bozukluğu sonucu kişinin hızla kilo kaybetmesiyle ortaya çıkan ‘Anoreksiya nervoza’, Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Kliniği Eğitim ve İdare Sorumlusu Prof. Dr. Esra Çöp tarafından psikiyatrik bir bozukluk olarak tanımlandı. Prof. Dr. Çöp, bu sorunun kilo almaktan aşırı korkma, aşırı kilolu hissetme ve kilo kontrolüne yönelik anormal davranışların eşlik ettiği bir yeme bozukluğu olduğunu belirtti. Ayrıca, bu bozukluğun vücut sağlığını olumsuz etkileyerek gelişim geriliğine ve beden algısının bozulmasına neden olabileceğini vurguladı.

‘KADINLARDA 10 KAT DAHA FAZLA’

Prof. Dr. Esra Çöp, hastalığın genellikle ergenlik döneminde ve özellikle 14-18 yaş arasında daha sık görüldüğünü belirtti. Ayrıca, kadınların erkeklere göre bu hastalığı 10 kat daha fazla yaşadığını ifade etti. Bu hastalığın nadiren küçük yaşlarda da görülebileceğini söyleyen Prof. Dr. Çöp, ergenlik döneminde vücutta yaşanan değişikliklerin bu durumu tetikleyebileceğini ifade etti.

Prof. Dr. Çöp, hastalığın ortaya çıkmasında ergenin kişilik özelliklerinin, aile içi iletişimin, sosyal medyanın etkisinin ve yaşadığı travmaların rol oynadığını belirtti. Ayrıca, sosyal medyada yaratılan idealize edilmiş beden algısının çocukların yeme alışkanlıklarını olumsuz etkilediğini ve anoreksiya riskini artırdığını söyledi.

Uzmanlar, bu tür yeme bozukluklarıyla karşılaşan bireylerin bir psikiyatriste başvurması gerektiğini tavsiye ediyor.

Related Posts

SGK’nin geri ödeme listesine 5 kanser ilacı daha alındı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 25 farklı kanser tedavisinde kullanılan 5 farklı ilacın SGK geri ödeme kapsamına alındığını bildirdi.

Havuz keyfiniz zehir olmasın! Ölümcül riskler tehdit saçıyor

Prof. Dr. Alper Şener, hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte artan havuz kullanımına dikkat çekerek, havuzun yanı sıra akarsu yataklarında serinlemeye çalışanlara da uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Şener, “Bakteriyel ve paraziter enfeksiyonlar ölümcül olabilir. Bu sularda yaşayan bazı parazitler burundan girerek beyne ulaşabiliyor” dedi.

Anoreksiya nasıl bir hastalık, anoreksiya hastalığının tedavisi yok mu?

Anoreksiya nevroza ile mücadele eden Nihal Candan, 23 kiloya kadar düşen bedeniyle verdiği yaşam savaşını kaybetti. 30 yaşındaki Candan, hayatını kaybetti.

Kenelere dikkat! Yaz aylarında artan KKKA vakalara karşı ne yapmalı?

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Hastane Enfeksiyon Kontrol Kurulu Başkanı Doç. Dr. Gamze Kalın Ünüvar, yaz aylarında artan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarına karşı önemli uyarılarda bulundu.

Şifalı olduğuna inanılıyor, turistlerden yoğun ilgi görüyor: Uzmanlardan ‘şifalı su’ uyarısı!

Trabzon’da yerli ve yabancı turistler, halk arasında ‘şifalı su’, ağızda bıraktığı acı tat nedeniyle ‘acı su’ olarak da adlandırılan mineralli suların bulunduğu kaynaklara rağbet gösteriyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden (KTÜ) Prof. Dr. Fatma Gültekin, su kaynaklarının analizleri yapılmadan kullanılmasının riskli olduğunu belirterek, “Su içerisinde fazla bulunan iyonlar, ağır metaller, çevredeki insani faaliyetler sonucu suya karışan zararlı parametrelerden dolayı da sağlık açısından sakınca yaratabilir” dedi.

Somon sanılıyordu ama değil! İşte sütten daha fazla kalsiyuma sahip olan balık

Süt ve süt ürünleri, yıllardır kalsiyumun birincil kaynağı olarak kabul ediliyor. Oysa beslenme uzmanları, kemikleriyle birlikte tüketilebilen balıkların çok daha yüksek oranda kalsiyum içerdiğine dikkat çekiyor. Beslenme uzmanı Júlia Farré de listenin başını çeken balığı açıkladı.