Her şey bitti sıra onlara geldi: Düğün salonları, kuaför ve restoranlar dikkat! Borçlu çıkabilirsiniz

Halka Açık İşletmelerde Müzik Yayını Yapan İşletmeler Telif Hakkı Ödemek Zorunda

Türkiye’de artık düğün salonları, kuaförler, mağazalar ve restoranlar gibi halka açık işletmelerde müzik yayını yapılırken telif hakkı ödenmesi zorunlu hale geldi. Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) Başkanı Recep Ergül, bu konuda yapılan düzenleme hakkında bilgi verdi.

Ergül, 1951’de kabul edilen Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 74 yıldır yürürlükte olduğunu ve MESAM’ın müzik eser sahiplerinin telif haklarını koruma görevini üstlendiğini belirtti. Düğün salonları, kuaförler ve güzellik merkezleri gibi işletmelerin de artık telif ödemesi gerektiğini vurgulayan Ergül, MESAM olarak telif toplama ve hakları savunma konusunda faaliyet gösterdiklerini söyledi.

Kapsam Genişliyor

Ergül, halka açık ticari işletmelerde müzik yayınının telif hakkı ödemesini zorunlu kıldıklarını belirterek, bu kuralların 1951’den beri kanunen korunduğunu ifade etti. Ayrıca, işletmelerin belirli bir ücret ödemek zorunda olduklarını da ekledi.

Kanunun ihlali durumunda ise 1 ile 5 yıl arasında hapis cezası öngörüldüğünü belirten Ergül, telif gelirlerinin sanatçılara adil bir şekilde dağıtılmasına önem verdiklerini kaydetti.

Hapis Cezası Mevcut

Ergül, müzik eserlerinden elde edilen gelirlerin sanatçılara ve müzik eser sahiplerine nasıl dağıtıldığı hakkında da bilgi verdi. Telif gelirlerinin, sanatçıların haklarını korumak amacıyla toplandığını ve önemli isimler olan Neşet Ertaş ve Aşık Mahsuni Şerif gibi sanatçılara ödendiğini açıkladı.

“Düğün salonlarının öznesi müziktir, dolayısıyla ödeyecekleri telif bedeli daha yüksek olacaktır. Ancak müzik çalmayan bir kuaför dükkanından telif talep etmiyoruz” diyen Ergül, telif gelirlerinin adaletli bir şekilde dağıtılacağını vurguladı.

Ergül, düğün salonlarının temelde müzikle ilişkilendirildiği ve bu nedenle telif ücretlerinin diğer işletmelere göre farklı olabileceğini belirtti. MESAM olarak telif gelirlerini adil bir şekilde dağıtacaklarını sözlerine ekledi.

Related Posts

Akdeniz’den mobilya ve orman ürünü ihracatı

Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliğince (AKAMİB) nisanda 72 milyon 873 bin dolarlık dış satım gerçekleştirildi.

Antalya 18 milyon turist hedefine emin adımlarla ilerliyor

1 Ocak-7 Mayıs döneminde 2 milyon 300 bin turisti ağırlayan Antalya, bu yıl için belirlenen 18 milyon yabancı turist hedefine emin adımlarla ilerliyor.

MÜSİAD’da koltuk değişimi: Yeni başkan seçildi

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanlığına Burhan Özdemir seçildi.

Ekrem İmamoğlu’na yönelik operasyonların kaybı sürüyor: Hazine’nin faiz ödemelerinde şok artış!

Hazine’nin faiz ödemeleri, nisan ayında önemli bir artış gösterdi. Ekonomistler, bu artışı Türkiye’nin mali yükümlülükleri ve döviz rezervlerindeki düşüşle ilişkilendiriyor. Bu gelişmeler, ekonomik istikrar üzerinde yeni bir baskı oluşturabilir.

Tazminat yakacak o ifade! Haklı olsa da…

Türkiye’de milyonlarca çalışanı ilgilendiren kıdem tazminatı hakkı ile ilgili, dikkatten kaçan küçük ayrıntılar yılların emeğini boşa çıkarabiliyor. Yıllarca çalışan ancak haklı sebeplerle istifa eden kişiler, işten ayrıldıktan sonra kıdem tazminatı …

Japon elektronik üreticisi 10 bin kişiyi işten çıkaracak

Osaka merkezli elektronik üreticisi Panasonic, dünya genelinde 10 bin kişiyi işten çıkaracağını açıkladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir